Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Yargıda E-Tebligat Dönemi Başlıyor

Yargıda E-Tebligat Dönemi Başlıyor

7101 sayılı “İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” bugün (15.03.2018) Resmi Gazetede yayımlandı.

Söz konusu Kanun maddelerinin büyük çoğunluğu, İcra İflas Kanunu’ndaki konkordato ve iflas hükümlerine dair değişiklik ve eklemeler içermekle birlikte, diğer kanunlarda da önemli değişikliklere neden olmuş durumda. Bu nedenle, yayımlanan Kanun’a “Torba Kanun” demenin yanlış olmayacağı kanaatindeyim.

Avukatlar için ve yargılamanın hızı açısından, bu değişikliklerden en önemlisi kesinlikle Torba Kanun’un 48. maddesinde. Madde ile 7201 sayılı Tebligat Kanun’un 7/a maddesi değiştirildi. Böylece bazı tüzel ve gerçek kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluğa tabi olacak kişi ve kurumlar şöyle:

  1. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
  2. 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahalli idareler.
  3. Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
  4. Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
  5. Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
  6. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
  7. Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
  8. Noterler.
  9. Baro levhasına yazılı avukatlar.
  10. Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
  11. İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.

Yukarıdaki listeden anlaşıldığı üzere, posta yolu yapılan tebligatın yerini büyük ölçüde e-tebligat almış olacak. Diğer bir ifade ile posta yolu ile yapılan tebligatlar tarih oluyor diyebiliriz.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak.

E-tebligat sistemi ve şirketler ile kişilere verilecek adresler Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ tarafından oluşturulacak ve kişilere teslim edilmek üzere kurum, kuruluş ve birliklere gönderilecek. Yani avukatlar için e-tebligat adresleri PTT AŞ tarafından oluşturulacak ve barolar tarafından avukatlara teslim edilecek.

Uygulamanın yürürlük tarihi ise 01.01.2019. Bu tarihe kadar tebligatlar posta yolu ile yapılmaya devam edecek ancak bu tarihten sonra yargılamada tebligatlar elektronik olarak yapılacak.

O zaman fırsatımız varken ve henüz tarihe karışmamışken hep birlikte söyleyelim:

https://www.youtube.com/watch?v=w1UjM75aNT0

 

 

e-tebligat mevzuat değişikliği

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM