Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Ceza Dosyasında Karşıt İncelemelerin Akıbetinin Sorulması Gerektiğine Dair

Ceza Dosyasında Karşıt İncelemelerin Akıbetinin Sorulması Gerektiğine Dair

Ceza Dosyasında Karşıt İncelemelerin Akıbetinin Sorulması Gerektiğine Dair

 

  1. Ceza Dairesi         2015/4355 E.  ,  2015/4424 K.
  •  

“İçtihat Metni”

Tebliğname No : 11 – 2013/359831
MAHKEMESİ : Denizli 8. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 10/09/2013
NUMARASI : 2012/763 (E) ve 2013/435 (K)
SUÇ : 213 Sayılı Kanuna Aykırılık

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Sahte fatura düzenleme suçunda suçun maddi konusunun fatura olması, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227. maddesinin 3. fıkrasındaki ”Bu Kanuna göre kullanılan veya bu Kanunun Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgeler vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılır” şeklindeki düzenlemeye göre de faturaların Vergi Usul Kanununun 230. maddesinde öngörülen zorunlu bilgileri içermesinin gerekmesi, vergi inceleme ve tekniği raporlarında faturaların varlığından söz edilmesine rağmen dosya içine konulmadığı; ayrıca dava konusu faturaları düzenleyen ve kullanan şahıs ve şirketler hakkında vergi tekniği raporu düzenlendiği görülmekle; haklarında düzenlenen vergi inceleme ve sair raporların onaylı suretleri getirtilerek incelenmesi, kamu davası açılıp açılmadığının sorulması, açıldığının tespiti halinde dava dosyalarının intikali sağlanarak ayrıntılı özetinin tutanağa geçirilmesi ve suça konu faturaların onaylı suretleri getirtilip incelenerek, kanunda öngörülen şekil şartlarını taşıyıp taşımadığının tespit edilmesi ile sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken eksik kovuşturma ile yetinilerek mahkumiyet kararı verilmesi,
Kabule göre de;
2- Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının 04.01.2011 tarih ve 2011/6 Esas sayılı iddianamesi, Denizli Vergi Dairesi Başkanlığının mütalaası, vergi suçu ve tekniği raporlarına göre sanık hakkında, ”2008 ve 2009 takvim yıllarında A.. Tekstil Turizm Ltd. Şti., E.C.. ile Ü. K.. adına sahte fatura düzenlemek ve G. K.. isimli mükellefin düzenlediği sahte faturaları kullanmak” suçlarından kamu davası açıldığı halde bu suçların birbirinden ayrı ve bağımsız suçlar olduğu gözetilmeden mahkemece takvim yılı belirtilmeksizin sadece sahte fatura düzenlemekten hüküm kurularak 5271 sayılı CMK’nın 225. maddesine aykırı davranılması,
Kanuna aykırı ve sanık müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle HÜKMÜN BOZULMASINA, sanığın ceza miktarı yönünden kazanılmış haklarının saklı tutulmasına, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 16.09.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

vergi ceza hukuku vergi kaçakçılık suçu vergi suçları

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM