01.08.2021
Geçtiğimiz Ayda Vergi Hukuku
- 529 no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınlanmıştır. Tebliğ ile “Gerçek Faydalanıcı” kavramı vergi mevzuatımızı kazandırılmıştır. Bu kavram ile ticari faaliyetin gerçekte kim tarafından gerçekleştirildiğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Tebliğ ile tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin gerçek faydalanıcı bilgisinin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi amacıyla gerçek faydalanıcının belirlenmesine ve bildirilmesine ilişkin olarak bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı, bildirimin gönderilme usulü ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslara ilişkin hususlara yer verilmiştir. Gerçek faydalanıcı bilgisinin ağustos ayının sonuna kadar bildirilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin “Vergi Hukukunda Yeni Bir Terim: Gerçek Faydalanıcı” adlı yazıya ulaşmak için tıklayınız.
- 15.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Özel Tüketim Vergisi Kanun kapsamına giren tütün içeren purolar ve sigaralarda vergi oranları %65,25’ten %45’e düşürülmüştür.
- 15.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olan karar ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Geçici 32.’nci maddesinin uygulama süresinin iki yıl uzatılmasına karar verilmiştir. Kanunun 32. Maddesine göre;
- “Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile bu maddede tanımlanan diğer finansal kuruluşlarla kredi ilişkisinde bulunan ve Kurum tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre hazırlanan Çerçeve Anlaşmalarda belirlenen borçlular, bu kuruluşlar tarafından kullandırılmış olan kredilere ilişkin olarak alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkân verilmesini sağlamak amacıyla, dahil oldukları risk grubundaki diğer borçlularla bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırmaya tabi tutulabilir. Bu madde uyarınca yapılacak finansal yeniden yapılandırmalara ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılan yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazırlanan Çerçeve Anlaşmalar ile belirlenir.”
- 530 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 16.07.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili tebliğ ile Vergi Usul Kanununu Geçici 31 inci maddesine bir fıkra eklenmiştir. Buna göre; daha önce sadece gayrimenkullere yönelik olarak uygulanmış bulunan maliyet bedelinin ve amortismanların yeniden değerlendirme işlemine tabi tutulmasına ilişkin düzenleme bu defa gayrimenkuller yanında diğer amortismana tabi iktisadi kıymetlere de yaygınlaştırılmış ve hesaplanan değer artışı üzerinden %5 olarak uygulanan vergi %2’ye düşürülmüştür.
- 16.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarının borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yapılacak kesinti oranları 2021 yılı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında %0 olarak belirlenmiştir.
- Belediyeye katı atık bedeli tahakkuk ettirilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davada 2021/5717 E. ve 2021/8717 K. Sayılı Danıştay 6. Dairesince verilen Kararda, talep edilen evsel katı atık ücretinin, özel hukuk hükümlerine tabi abonman sözleşmelerinden kaynaklandığı ve söz konusu uyuşmazlığın çözüm merciinin adli yargı olduğu belirtilerek İdare Mahkemesi kararı bozulmuştur.
- 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/57 28.07.2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sirkülerde, 2021 yılı ikinci geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı %18,14 olarak tespit edilmiştir.
- 28.07.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararla Gümrük Kanunun 211 inci maddesinin birinci fıkrası şöyle değiştirilmiştir. Değişiklik sonucu fıkra aşağıdaki hali almışıtır:
“Ancak, kanunen ödenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gereken gümrük vergileri ilgili kişinin kasten yaptığı bir tahrifat veya ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın gümrük kıymetinin yükümlünün kendi beyanı ile artırılması sonucunda ödenmiş veya tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin geri verilmesine veya kaldırılmasına ilişkin talepler kabul edilmez.”
Konuya ilişkin “Gözetim Uygulaması Sonucu Fazla Ödenen Verginin İadesinde Son Durum” adlı yazıya ulaşmak için tıklayınız.
- 29.07.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2021/37 E. ve 2021/2092 K. Sayılı Danıştay 3. Daire Kararı 2019 yılı için mazot ve gübre desteği kapsamında yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin f.1/1-b uyarınca %4 oranında tevkif edilen gelir (stopaj) vergisinin kaldırılması ve yapılan kesintinin iadesine hükmedilmesine ilişkindir. Kararda, davacıya tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak, alan bazlı olarak yapılan mazot ve gübre desteği ödemesinin doğrudan gelir desteği mahiyetinde olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durumda, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü f.1/11-d bendinde yer alan ve tevkifat oranı %0 olarak düzenlenen çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ödemeleri üzerinden tahakkuk eden ve ödenen gelir vergisinde hukuka uyarlık bulunmadığından ulaştığı aksi yöndeki yargıyı hükme esas alarak davayı reddeden vergi mahkemesi kararının bozulması gerektiğine karar verilmiştir.
- 30.07.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4312 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla daha önce bir takım mal ve hizmetler için indirilerek %8 olarak belirlenen KDV oranının 30/9/2021 tarihine kadar uygulanmasına karar verilmiştir.
- 30.07.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4311 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla, Bazı Kira Ödemelerinde Stopaj Oranının %10’a indirilmesi uygulaması 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
Previous Post