Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Kesinleşmiş Vergi Borçları Nasıl Yapılandırılacak?
26/Tem/2016

Kesinleşmiş Vergi Borçları Nasıl Yapılandırılacak?

 

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi”nin meclis komisyonu tarafından kabul edildi. Bu durum vergi affının yolda olduğu ve yakın bir zamanda uygulamaya konulacağı anlamına geliyor. Daha önceki yazımızda kanun teklifinin, ihtilaflı olan vergi ve cezalar için yani kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar açısından getirdiği düzenlemeler açıklanmıştı.

Bu yazımızda ise kesinleşmiş yani tahsil aşamasında olan alacaklar için mükelleflere ne tür kolaylıklar getirileceğini özetledik.

Öncelikle belirtmek gerekir ki kanundan yararlanmak isteyen mükelleflerin kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar ilgili idareye başvurması gerekmekte. Ayrıca düzenlemeden yararlanmak isteyen mükelleflerce dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi de gerekli.

Aşağıdaki tabloda idareye başvuru sonrası yapılması gereken ödemeler, ikişer aylık dönemler halinde en fazla 18 eşit taksitte bölünebiliyor. Bu da 36 aylık bir taksitlendirme anlamına geliyor. Ödemelerin ilk taksiti Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek alacaklar için kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3. aydan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarlar için 4. aydan başlayacak.

 

Kapsam: Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle (bu tarih dâhil) Maliye Bakanlığına ve belediyelere bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen alacaklar bakımından:
Kesinleşmiş Alacaklar Yapılandırma Sonucunda Ödenmesi Gereken Kanun Kapsamında Tahsilden Vazgeçilen
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergiler ile bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları ve asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamı. Bu vergilerin ödenmemiş kısmının tamamının kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları(1) esas alınarak hesaplanacak tutarı.

 

Vergilere bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları ile aslı bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olanlar dâhil olmak üzere asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamı.
Ödenmemiş alacağın yalnızca gecikme faizi ve gecikme zammı gibi sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde.  Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar. Vergi aslında bağlı fer’i alacak tutarı.
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş vergi cezalan ile iştirak nedeniyle kesilmiş vergi cezaları ve gecikme zammı. Bu cezaların %50’sinin kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı. Cezaların kalan %50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamı.
Ödenmemiş alacağın yalnızca gecikme zammından ibaret olması halinde .  Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutarı. Gecikme zammı.
5736 sayılı “Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun”un kapsamında ödenmesi gerektiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan tutarlar. Ödenmemiş tutarın tamamı. 5736 sayılı Kanun gereğince hesaplanan binde iki oranındaki faiz alacaklarının tamamı.
Kapsam: Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle (bu tarih dâhil) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen alacaklar bakımından
Kesinleşmiş Alacaklar  

Yapılandırma  Sonucunda Ödenmesi Gereken

Kanun Kapsamında Tahsilden Vazgeçilen
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları. Bu vergilerin ödenmemiş kısmının tamamının kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı. Gümrük vergilerine bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları ve aslı bu kanunun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olanlar dâhil olmak üzere asla bağlı olarak kesilen idari para cezalarının tamamı.
Ödenmemiş alacağın yalnızca gecikme faizi ve gecikme zammı gibi sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde.  Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutar. Vergi aslına bağlı fer’i alacak tutarı.
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve 4458 sayılı Kanun ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş idari para cezalan ile 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş idari para cezaları. Bu cezaların %50’si. Cezaların kalan %50’si.

 

Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezaları ve varsa gümrük vergileri ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları. Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezalarının %30’u ve varsa gümrük vergileri aslının tamamının kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutarı. Cezaların kalan %70’i ile alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacaklarının tamamı.
2016 yılında tahakkuk eden ve bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan geçici vergilere bağlı gecikme faizi ve gecikme zamları. Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar. Ödenmemiş olan geçici vergilere bağlı gecikme faizi ve gecikme zamları.

Belirtmek gerek ki, ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler hakkında da söz konusu düzenlemeler uygulanabilir.

Ayrıca kanunda motorlu taşıtlar vergisi (MTV) hakkında da düzenleme mevcut. Buna göre, motorlu taşıtlar vergisi ve bu vergiye bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ödenebilecek. Bilindiği üzere MTV ödenmeden araçların fenni muayenelerinin yapılması mümkün değil. Ancak getirilen düzenleme ile ödemelerin kanuna uygun yapılması ve kanun hükümlerinin ihlal edilmemesi halinde, muayene sırasında verginin ödenip ödenmediğine dair araştırma yapılmayacak.

Son olarak ise yargı karan ile kesinleştiği halde kanunun yayımlandığı tarih itibariyle mükellefe, ödemeye yönelik tebligatın yapılmadığı yani 2 no.lu ihbarnamenin gönderilmediği hallerde nasıl bir uygulama yapılacağını belirtmekte fayda var. Böyle bir durumda mükellef kendisine tebligat yapılmasını beklemeden başvuru süresi içinde idareye başvuracak ve böylece yukarıda açıklanan düzenlemelerden faydalanabilecek. Bu halde ise mükellefe ayrıca tebligat yapılmayacak ve alacakların vade tarihi olarak ise kanunun yayımlandığı tarih kabul edilecek.

(1)“Yİ-ÜFE aylık değişim oranları tabiri; Türkiye İstatistik Kurumu’nun her ay için belirlediği 31/12/2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını (Bu madde hükümlerine göre ödenecek alacaklara bu Kanun’un yayımlandığı ay için uygulanması gereken Yİ-ÜFE aylık değişim oran olarak, bu Kanun’un yayımlandığı tarihten bir önceki ay için belirlenen Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınır.)” (Kanun Teklifi md. 1/2-ç)

 

 

Af kanunu vergi borcu Yapılandırma

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM