Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Torba Kanun İle VUK’un Tebliğ Esaslarında Yapılan Değişiklikler

Torba Kanun İle VUK’un Tebliğ Esaslarında Yapılan Değişiklikler

7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (torba kanun) 05.12.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Torba Kanun ile VUK’un tebliğ esaslarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Usulsüz tebligatın ihbarname ve ödeme emirlerinin iptaline neden olduğu düşünüldüğünde yapılan değişikliklerin önemi ortaya çıkmaktadır.

Ayıca 6183 sayılı Kanun’un 8. maddesine göre, bu kanun kapsamındaki tüm amme alacakları için VUK’un tebliğe ilişkin hükümleri uygulanmaktadır. Bu nedenle, Torba Kanun’un tebliğe ilişkin getirdiği değişiklikler dikkatli şekilde incelenmelidir.

Torba Kanun’un 16. Maddesi ile Vergi Usul Kanunu’nun “Bilinen Adresler” başlıklı 101. maddesi değişikliğe uğramıştır. Maddenin önceki halinde “mernis adresi” bilinen adresler arasında sayılmazken değişiklik ile “mernis adresi” bilinen adresler arasına girmiştir.

Maddenin önceki hali ile değişiklik sonrası hali aşağıdaki şekildedir.

Önceki Düzenleme Yeni Düzenleme
VUK MADDE 101:

Bu kanuna göre bilinen adresler şunlardır :

1. Mükellef tarafından işe başlamada bildirilen adresler;

2. Adres değişikliğinde bildirilen adresler;

3. İşi bırakmada bildirilen adresler;

4. Vergi beyannamelerinde bildirilen adresler;

5. Yoklama fişinde tespit edilen adresler;

6. (Değişik: 2686 – 23.6.1982) Vergi mahkemesinde dava açma dilekçelerinde ve cevaplarında gösterilen adresler;

7. Yetkili memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen adresler (ilgilinin tutanakta imzası bulunmak şartiyle);

8. Bina ve arazi vergilerinde komisyonlarca tahrir varakalarında tespit edilen adresleri.

Mektupların gönderilmesinde bu adreslerden tarih itibariyle tebligat yapacak makama en son olarak bildirilmiş veya bu makamca tespit edilmiş olanı nazara alınır.

 

VUK MADDE 101:

Bu kanuna göre bilinen adresler şunlardır :

1. Mükellef tarafından işe başlamada veya adres değişikliğinde bildirilen işyeri adresleri;

2. Yoklama fişinde veya ilgilinin imzası bulunmak şartıyla yetkili memurlar tarafından tutanakla tespit edile işyeri adresleri

3. 24/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre oluşturulan adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi.

Birinci fıkranın (1) ve (2) numaralı bentlerinde yazılı bilinen adreslerden tarih itibarıyla tebligat yapacak makama en son bildirilmiş veya bu makamca tespit edilmiş olanı dikkate alınır ve tebliğ öncelikle bu adreste yapılır.

İşyeri adresinde tebliğ yapılacak olanların bu adresinde bulunmaması, işin bırakılması veya işin bırakılmış addolunması hallerinde tebliğ, gerçek kişilerde kendisinin, tüzel kişilerde bunların başkan, müdür veya kanun temsilcilerinden birinin, tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde ise bunları idare edenler veya kanuni temsilcilerinden herhangi birinin adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinde yapılır.

İşyeri adresi olmayanlara tebliğ, doğrudan adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinde yapılır.

 

 

 

 

Torba Kanun’un 17. Maddesi ile Vergi Usul Kanunu’nun “Tebliğ Evrakının Teslimi” başlıklı 102. maddesi değiştirilmiştir.

Yeni düzenlemeyle, muhatabın tebellüğden imtina etmesi halinde, kapıya bir pusula yapıştırılacağı ve bu tarihte tebligatın yapılmış sayılacağı belirtilmiş; böylece “muhatap tebellüğden imtina ederse tebliğ edilecek evrak önüne bırakılmak suretiyle tebliğ edilir” şeklindeki belirsiz düzenleme mülga olmuştur. Ayrıca eski düzenlemede, tebligatın iki defa bilinen adrese çıkartılmasına rağmen tebliğ edilememesi durumunda ilanen tebliğ yoluna gidileceği düzenlenmişken; Torba Kanun ile gelen değişikliğe göre, bilinen diğer adreslerinde bulunmayan muhatabın mernis adresine iki defa tebliğ için gidilecek (muhatap tüzel kişi ise yasal temsilcisinin mernis adresine) ve tebligatın yapılamaması halinde kapıya bir pusula yapıştırılacaktır. Tebliğ tarihi ise kapıya bu pusulanın yapıştırıldığı tarihten sonraki 15 gün olacaktır. Bu düzenleme kanaatimce, “ilanen tebliğ” uygulamasını oldukça azaltacaktır.

Maddenin önceki hali ile değişiklik sonrası hali aşağıdaki şekildedir.

Önceki Düzenleme Yeni Düzenleme
VUK MADDE 102:

Tebliğ olunacak evrakı muhtevi zarf posta idaresince muhatabına verilir ve keyfiyet muhatap ile posta memuru tarafından taahhüt ilmuhaberine tarih ve imza konulmak suretiyle tespit olunur.

Muhatabın zarf üzerinde yazılı adresini değiştirmesinden dolayı bulunamamış olması halinde posta memuru durumu zarf üzerine yazar ve mektup posta idaresince derhal tebliği yaptıran daireye geri gönderilir.

Muhatabın geçici olarak başka bir yere gittiği, bilinen adresinde bulunanlar veya komşuları tarafından bildirildiği takdirde keyfiyet ve beyanda bulunanın kimliği tebliğ alındısına yazılarak altı beyanı yapana imzalatılır. İmzadan imtina ederse, tebliği yapan bu ciheti şerh ve imza eder ve tebliğ edilemiyen evrak çıkaran mercie iade olunur.

Bunun üzerine tebliği çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğ çıkarılır. İkinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebeple tebliğ edilemiyerek iade olunursa tebliğ ilan yolu ile yapılır.

Muhatap imza edecek kadar yazı bilmez veya herhangibir sebeple imza edemiyecek durumda bulunursa sol elinin baş parmağı bastırılmak suretiyletebliğ olunur.

Muhatap tebellüğden imtina ederse tebliğ edilecek evrak önüne bırakılmak suretiyle tebliğ edilir.

Yukarıki fıkralarda yazılı işlemler komşularından bir kişi veya muhtar veya ihtiyar heyeti üyelerinden biri veyahut bir zabıta memuru huzurunda icra ve keyfiyet taahhüt ilmühaberine yazılarak tarih ve imza vaz’edilmek ve hazır bulunanlara da imzalatılmak suretiyle tespit olunur.

 

MADDE 102:

Tebliğ olunacak evrakı içeren zarf posta idaresince muhatabına verilir ve bu durum muhatap ile posta memuru tarafından tebliğ alındısına tarih ve imza konulmak suretiyle tespit olunur.

Muhatap imza edecek kadar yazı bilmez veya herhangi bir sebeple imza edemeyecek durumda bulunursa sol elinin başparmağı bastırılmak suretiyle tebliğ edilir.

Muhatap tebellüğden imtina ederse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Posta memuru, durumu tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza ederek, tebliğ olunacak evrakı tebliği yaptıran idareye teslim eder. Bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılır.  

Bu Kanunun 101 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerinde sayılan işyeri adreslerine tebliğe çıkılan hallerde, tebliğ yapılacak olanların bu adreste bulunamaması durumunda (Bulunamama durumu o adresten geçici ayrılmaları da kapsar.) durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. Bu durumda bu Kanunun 101 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre işlem yapılır.

Bu Kanunun 101 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde sayılan adrese tebliğe çıkılan hallerde, tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda (Bulunamama durumu o adresten geçici ayrılmaları da kapsar.) durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. Bunun üzerine tebliği çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğ çıkarılır. İkinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebeplerle tebliğ edilemezse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Bu durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı, gönderildiği idareye iade edilir. Tebliğ evrakının pusulanın yapıştırıldığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde muhatabı tarafından alınması hâlinde alındığı günde, bu süre içerisinde alınmaması hâlinde ise on beşinci günde tebliğ yapılmış sayılır.

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

 

 

 

Torba Kanun’un 18. Maddesi ile Vergi Usul Kanunu’nun “Tebliğin İlanla Yapılacağı Haller” başlıklı 103. maddesi değiştirilmiştir. Maddenin yeni haline göre, muhatabın (muhatap tüzel kişi ise yasal temsilcisinin) mernis adresinin olmaması halinde ilanen tebliğ yoluna gidilecektir. Ayrıca maddenin 1. Fıkrasının son bendi “torba” şeklinde düzenlenmiş ve tebliğ yapılamayan her halde ilanen tebliğ yoluna gidileceği belirtilmiştir.

Maddenin önceki hali ile değişiklik sonrası hali aşağıdaki şekildedir.

Önceki Düzenleme Yeni Düzenleme
VUK MADDE 103:

Aşağıda yazılı hallerde tebliğ ilan yolu ile yapılır :

1. Muhatabın adresi hiç bilinmezse;

2. Muhatabın bilinen adresi yanlış veya değişmiş olur ve bu yüzden gönderilmiş olan mektup geri gelirse;

3. Başkaca sebeplerden dolayı posta ile tebliğ yapılmasına imkân bulunmazsa;

4. Yabancı memleketlerde bulunanlara tebliğ yapılmasına imkân bulunmazsa.

VUK MADDE 103:

Aşağıda yazılı hallerde tebliğ ilan yoluyla yapılır:

1. Muhatabın bu Kanunun 101 inci maddesi kapsamında bilinen adresi yoksa,

2. Bu Kanunun 101 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerinde sayılan bilinen adreste tebliğ yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde kayıtlı bir adresi bulunmazsa,

3. Yabancı memleketlerde bulunanlara tebliğ yapılmasına imkân bulunmazsa,

4. Başkaca nedenlerden dolayı tebliğ yapılmasına imkân bulunmazsa.

 

vergi usul kanununda tebligat hükümleri vergide tebligata ilişkin değişiklikler VUK'ta tebligat

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM