Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Tüketiciye Yaramayan Değişiklikler
20/Ara/2017

Tüketiciye Yaramayan Değişiklikler

Bugün günlerden yine “Torba Kanun”.

06.12.2017 tarihli 7063 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun) bugün 20.12.2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba Kanun’da tüketicileri ilgilendiren önemli bir değişiklik bulunuyor. Değişiklik öncesi değer olarak miktarı tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı içindeki dosyalarda gerek tüketiciler gerekse mal ve hizmet satanlar doğrudan icra takibine başvuramıyorlardı. Örneğin telefon fatura borcu nedeniyle tüketici aleyhine icra takibi başlatılmaması ve hakem heyeti başvuru yapılması gerekliydi. Ancak yapılan değişiklik ile artık miktara bakılmaksızın tüketici aleyhine doğrudan icra takibi başlatılabilecek. Ancak tüketicinin itirazı halinde nasıl bir yol izleneceğine dair kanunda bir düzenleme mevcut değil. Örneğin 80 TL fatura alacağı için tüketici aleyhine takip başlatıldığını ve tüketicinin takibe itiraz ettiğini farz edelim. Bu halde, uyuşmazlık konusu parasal değer hakem heyeti sınırları içinde kaldığından, tüketici mahkemesi yerine hakem heyetine başvurulması zorunlu olacak. Ancak hakem heyetlerinin “itirazın iptaline” veya “icra inkar tazminatına” hükmetme yetkisi bulunmuyor. Bu nedenle, böyle bir durumda ne yapılacağı şu an için belirsiz görünüyor.

Üstelik Torba Kanun ile hakem heyeti sınırı oldukça yukarı çekildi.

  • İlçe tüketici hakem heyetine önceden 2.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar için başvurabiliyorken artık bu sınır 4.000 TL’ye
  • İl tüketici hakem heyetine önceden 4.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar için başvurabiliyorken artık bu sınır 6.000 TL’ye
  • Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise il tüketici hakem heyetine önceden başvuru 2.000 ile 3.000 TL arasındaki uyuşmazlıklar için başvuruluyorken artık bu aralık 4.000 ile 6.000 TL arasına yükseltildi.

Tüketici hakem heyetlerinin yargılama makamı olmadığı, buralarda tam bir yargılama yapılmadığı ve ancak sınırlı bir inceleme yapılabildiği, heyet üyelerinin asıl işlerinin heyet üyeliği olmadığı ve ancak sınırlı günlerde toplanabildiği gibi hususlar düşünüldüğünde rakamların doğrudan iki katına yükseltilmesi, hak arama hürriyetinin ve mahkemeye erişim hakkının engellenmesi olarak değerlendirilebilir. Yine hakem heyetleri “manevi tazminat”, “menfi tespit”, “itirazın iptali” gibi talepleri karşılamamakta ve bu tarz talepler hakkında hakem heyetinin karar verme yetkisi olmadığını ifade etmektedir.

Ayrıca parasal sınırların bu şekilde yukarı çekilmesi hakem heyetlerinin iş yükünü gereğinden fazla arttıracak ve karar verme süreleri parasal sınırlarla paralel şekilde en az iki katına çıkacaktır.

TKHK’nın 68. maddesi 1. fıkrasına eklenen ve çıkartılan ibareler aşağıda gösterilmiştir.

 

6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

(1) Değeri tarafınların icra iflas kanunu’ndaki hakları saklı kalmak kaydıyla; değeri iki bin dört bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üç bin altı bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin dört bin Türk Lirası ile üç bin altı bin Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz.

mevzuat değişikliği torba kanun tüketici hukuku

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM