Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

“Üç Katına Kadar Artırmaya” Ne Demek?

“Üç Katına Kadar Artırmaya” Ne Demek?

Bilindiği üzere, vergi mevzuatındaki bazı hükümlerde, Cumhurbaşkanına(Bakanlar Kuruluna), vergi oranını (x) katına kadar artırılması yetkisi verilmiş olabilir.

 

Örneğin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun geçici 6’ncı maddesinde, Cumhurbaşkanına alınacak vergiyi 3 katına kadar artırma yetikisi verilmiştir.*

 

Ancak uyuşmazlık yaratan bir durum var.

Bu yetkinin üst sınırı ne olacak yani istenecek vergi nasıl hesaplanacak:

Birinci görüş:

– vergi miktarının(x) üç kat artırılmış hali olan 3x vergi istenebilir.

İkinci görüş:

– vergi(x) + üç kat artırım miktarı(3x) toplamı olan 4x vergi istenebilir.

 

Hüküm ilk okunduğunda, “üç katına kadar artırmaya yetkilidir” denildiğinden, “alınacak vergi 3x olmalıdır” yani birinci görüş doğrudur şeklinde düşünülebilir. Bu sonuca lafzi yorum yöntemi ile ulaşmka mümkündür. Ancak VUK’un 3/A-2 bendine göre vergi kanunlarının lafzi ve ruhu ile ifade edeceği belirtilmiştir. Bu nedenle maddenin lafzı yanında amacına da bakılması gerekmektedir. Ayrıca lafzın açık olmadığı durumlarda yine diğer maddelerle olan ilişkiye de bakılmalıdır.

 

Bu yöntemlere başvurmak suretiyle inceleme yaptımızda, vergi mevzuatındaki bazı maddelerde (örneğin ÖTV Kanun m. 12), Cumhurbaşkanına verilen artırım yetkisinin 1 kat olduğu görülmektedir. Bu hallerde, birinci görüş uygulandığında,  “x” vergi miktarı, Cumhurbaşkanı tarafından 1 kat artıldığı takdirde yine “x” olacaktır. Görüldüğü üzere birinci görüşe göre hesaplama yapıldığında, artırım maddesi anlamsız hale gelmektedir. Oysa ikinci görüş uygulandığında, “x” miktarı vergi, Cumhurbaşkanı tarafından 1 kat artıldığı takdirde yine “2x” olacak ve artırım anlam kazanacaktır. Bu durumda, hem amaçsal yorum hem de sistematik yorum gereği, artırım miktarına, ana vergi miktarının eklenmesi gerekmektedir.

 

Keza Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu önüne gelen bir uyuşmazlıkta, E: 2018/741 K: 2018/582 sayılı kararıyla bu yönde karar vermiştir.

 

*ÖTV Kanunu Geçici 6. madde: 31/12/2023 tarihine kadar, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların karşısında gösterilen orana göre hesaplanan verginin, bu malların her bir adedi için 160 Türk Lirasından az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 160 Türk Lirası vergi alınır. Cumhurbaşkanı bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, üç katına kadar artırmaya yetkilidir.

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM