Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Geçtiğimiz Ayda Vergi Hukuku (Kasım 2021)

Geçtiğimiz Ayda Vergi Hukuku (Kasım 2021)

Geçtiğimiz Ayda Vergi Hukuku

(Kasım 2021)

  • 06.11.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7341 Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da; 
    • Mal ve hizmet ihracatçılarının finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak ve teminat yetersizliği içinde olan ihracatçılar lehine sadece ihracat kredilerinde kefalet vermek amacıyla hizmet verecek olan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne bir takım harç ve vergilerden muafiyet tanınmıştır.
    • Buna göre; ilgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde, işleticilerin serbest bölgelerin işletilmesiyle ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığı’nca kendilerine verilecek ilk faaliyet ruhsatında belirtilen süreyle sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden müstesna olacaktır. Fakat bu istisna, münhasıran alım satım veya depo işletmeciliği faaliyet ruhsatı sahibi kullanıcılardan elde edilen kazançlar ile Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini kapsamayacaktır. 

       

  • 10.11.2021 tarihinde 509 Sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Öngören Tebliğ Taslağı Yayımlanmıştır. 
    • Taslağa göre, aşağıda gösterilen mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunludur: 
      • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 
        • a) 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,
        •  b) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
        • c) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL, ve üzeri olan mükellefler,
      • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 
        • a) 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
        • b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
      • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri.
    • Taslakta, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı; 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL olan ile 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 milyon TL ve üzeri olan ve demir, çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştiren mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunluluğu öngörülmüştür. 

       

  • 18.11.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2021/2 E. ve 2021/4 K. sayılı kararında aykırılığın, Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesi uyarınca yapılan elektronik tebligata ilişkin olarak muhatabın elektronik tebligat sistemine başvuru sırasında veya daha sonra bildirilen telefon numarasına ve/veya e-posta adresine bilgilendirme mesajı gönderilmemesinin tebligatın süresini ve geçerliliğini etkilemeyeceği yönünde giderilmesine karar verilmiştir. İlgili karara ulaşmak için tıklayınız. 

     

  • 26.11.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4862 karar sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile; ekli (II) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 32 nci sırasında yer alan “Aile mahkemeleri” ibaresi, “6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununda yer alan adli yardım ve adli müzaharet hükümleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri ile aile mahkemeleri” şeklinde değiştirilmiştir. Böylece, söz konusu hizmetler için de uygulanacak katma değer vergisi oranları % 8 olarak tespit edilmiştir. 

     

  • 29.11.2021 tarihinde GİB internet sitesinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre; 2021 yılına ait olup, çeşitli mevzuatlarda yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarlarının artırılmasına dayanak teşkil eden yeniden değerleme oranı % 36,20 (otuz altı virgül yirmi) olarak belirlenmiştir. 

     

  • 30.11.2021 tarihli Resmi Gazete’de Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin 25/11/2021 Tarihli ve 1227 sayılı kararı yayınlanmıştır. İlgili kararda; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen suçlara ilişkin açılacak davalara bakacak mahkemeler nezdinde ihtisas mahkemelerinin belirlenmesi hususu görüşülerek bu kapsamda görülmekte olan dava ve işlerin iş bölümüne dayanılarak mezkur mahkemelere gönderilmemesine, 15.12.2021 tarihinden itibaren gelecek yeni dava ve işlerin ise anılan ihtisas mahkemelerine tevzi edilmesine ve mahkeme puanına göre genel tevziden de iş verilmeye devam edilmesine karar verilmiştir. 

     

Av. Emre Burak Onat

Stj. Av. Behram Aras – Stj. Av. Doğa Dilay Atasever

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM