Emre Burak ONAT

Hukuki Paylaşımlar

Gümrük Vergisinin Geri Verilmesine İlişkin  Önemli Değişiklik İçeren 7333 sayılı Torba Kanun

Gümrük Vergisinin Geri Verilmesine İlişkin Önemli Değişiklik İçeren 7333 sayılı Torba Kanun

7333 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 29.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu “torba kanun”un getirdiği ve tarafımızca önem arz eden yenilikler aşağıda tablo şeklinde gösterilmiştir.

En dikkat çekici değişiklik ise gümrük gözetim uygulamasından kaynaklı fazla ödenen gümrük vergisinin iadesi için açılan davaların önüne geçmek için yapılan değişiklik. Gümrük Kanun’un 211. maddesinde yapılan değişiklikle mükellefin kendi beyanı ile artırdığı gümrük kıymeti sonrasında fazla ödenen verginin iade alınmasının önene geçilmiştir.

Maddenin Anayasa’ya uygunluğu veya bu hali ile gözetim uygulamasından kaynaklı fazla ödenen gümrük vergisinin iadesini engellemeye elverişli olup olmadığı ayrı bir çalışma konusu.

 

İLGİLİ HÜKÜM

DÜZENLEMENİN ESKİ HALİ

DEĞİŞİKLİKLER VE EKLEMELER

1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun

m.4

  MADDE 3 – 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunun mülga 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“MADDE 4 – Hazine ve Maliye Bakanlığı; bu Kanuna dayanılarak çıkarılan karar, yönetmelik, tebliğ ve diğer genel ve düzenleyici işlemler uyarınca başvurusu alınacak, düzenlenecek veya onaylanacak her türlü izin veya belge ile Bakanlık tarafından geliştirilen bilgi sistemlerinin sistem kullanıcılarına sunumu kapsamında, her bir başvuru, izin, belge veya sistem sunumu için bir mali yıl içerisinde altı milyon Türk lirasını geçmemek üzere yönetmelikte belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ücret almaya yetkilidir. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.”

İlgili Hükmün Değişiklikten Sonraki Hali:

MADDE 4 – Hazine ve Maliye Bakanlığı; bu Kanuna dayanılarak çıkarılan karar, yönetmelik, tebliğ ve diğer genel ve düzenleyici işlemler uyarınca başvurusu alınacak, düzenlenecek veya onaylanacak her türlü izin veya belge ile Bakanlık tarafından geliştirilen bilgi sistemlerinin sistem kullanıcılarına sunumu kapsamında, her bir başvuru, izin, belge veya sistem sunumu için bir mali yıl içerisinde altı milyon Türk lirasını geçmemek üzere yönetmelikte belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ücret almaya yetkilidir. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.”

 

4458 sayılı Gümrük Kanunu

m.211-1

Ancak, kanunen ödenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gereken gümrük vergileri ilgili

kişinin kasten yaptığı bir tahrifat sonucunda ödenmiş veya tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin

geri verilmesine veya kaldırılmasına ilişkin talepler kabul edilmez.

MADDE 13 –27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 211 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci paragrafına “kasten yaptığı bir tahrifat” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın gümrük kıymetinin yükümlünün kendi beyanı ile artırılması” ibaresi eklenmiştir.

 

 

7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

m.123-1 (f)

f) 76 ncı maddesi 1/7/2021 tarihinden itibaren tahsil edilen gelirlere uygulanmak üzere aynı tarihte,           MADDE 19 – 28/11/2017 tarihli ve 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “1/7/2021” ibaresi “1/1/2022” şeklinde değiştirilmiştir.

 

İlgili Hükmün Değişiklikten Sonraki Hali:

f) 76 ncı maddesi 1/1/2022 tarihinden itibaren tahsil edilen gelirlere uygulanmak üzere aynı tarihte,

ETİKETLER

SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

+90 532 1715531

Hızlı, etkili, şeffaf hizmet ile müvekkillerimize tam bir hukuki koruma sağlıyoruz

İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
İLETİŞİM
Soru, sorun ve görüşleriniz için iletişime geçebilirsiniz
İLETİŞİM